News

MoMA PS1’s Awesome New Wall of Skateboard Waste and Water

by Hrag Vartanian on January 17, 2013

yap2013_view01_entry-01-MED

Rendering of CODA’s Party Wall, winning design of the 2013 Young Architects Program. The Museum of Modern Art and MoMAPS1. (All images courtesy of CODA) (click to enlarge)

MoMA PS1 and the MoMA mothership have announced today that CODA, an experimental architectural firm based in Ithaca, NY, was selected as the winner of the 2013 Young Architects Program at MoMA PS1 in Long Island City, Queens. The winning project, appropriately called “Party Wall,” is comprised of a steel structure which is covered with wooden interlocking forms and various water features.

Now in its 14th edition, the Young Architects Program develops creative designs for an environmentally friendly temporary, outdoor installation at the Queens museum while providing shade, seating, and water to the large courtyard.

Another view (click to enlarge)

Another view (click to enlarge)

For their project, CODA is creating:

… a porous façade affixed to a tall self-supporting steel frame that is balanced in place with large fabric containers filled with water, and clad with a screen of interlocking wooden elements donated by Comet, an Ithaca-based manufacturer of eco-friendly skateboards.

The lower portion of the façade is capable of shedding its “exterior,” as 120 panels can be detached from the structure and used as benches and communal tables during MoMA PS1’s popular Warm Up weekend parties or other programs.

“CODA’s proposal was selected because of its clever identification and use of locally available resources — the waste products of skateboard-making — to make an impactful and poetic architectural statement within MoMA PS1’s courtyard,” said Pedro Gadanho, curator in MoMA’s Department of Architecture and Design. “Party Wall arches over the various available spaces … while making evident that even the most unexpected materials can always be reinvented to originate architectural form and its ability to communicate with the public.”

The completed project will be unveiled in late June.

A night time view (click to enlarge)

A night time view (click to enlarge)

  • Subscribe to the Hyperallergic newsletter!

Hyperallergic welcomes comments and a lively discussion, but comments are moderated after being posted. For more details please read our comment policy.

Previous post:

Next post: