Articles

Happy Canada Day! How Much Do You Know About Canadian Art History?

843919_welcome-to-canada-640
(via gifwave.com)

If you’re Canadian, like I am, then you know that today is a special day. On this day in 1867, the British North America Act was enacted and united three British colonies (New Brunswick, Nova Scotia, and the United Province of Canada) into a single country; then, on the same day in 1982, the UK parliament passed the Canada Act, which “patriated”  “patriated” Canada’s constitution. Exciting, right? It’s a nice day that’s often treated as Canada’s birthday, so what’s not to love (except for the history of cultural genocide … moving on)?

We celebrated today at Hyperallergic by going to a local restaurant (Jimmy’s Greenpoint) to eat poutine (generally called “disco fries” in New York and New Jersey) and naming all the famous Canadians we could (Pamela Anderson and Avril Lavigne are personal favorites).

Now it’s your turn to show how much you know about Canada — and specifically Canadian art history — with our special Canada Day art quiz. Good luck! (Answers are at the bottom of the post.)

1. Which is NOT the name of a Canadian art group?

A. Regina Five
B. Painters Eleven
C. Group of Seven
D. Hamilton Twenty

2. This is the most expensive Canadian painting (c.1845), which sold at auction for CAD$5.2 million in 2002. Who painted it?

(via Wikipedia)
(via Wikipedia)

A. William Berczy
B. Antoine Plamondon
C. Paul Kane
D. Cornelius Krieghoff

3. Which of the First Nations has produced some of Canada’s best-known sculptors, including Charles Edenshaw and Bill Reid?

A. Métis
B. Haida
C. Cree
D. Tlingit

4. Which of these artists is NOT a member of the Group of Seven (1920–33), long credited with creating the first Canadian nationalist art movement?

A. Arthur Lismer
B. Emily Carr
C. Lawren Harris
D. LeMoine FitzGerald

5. Which Canadian museum, considered the oldest museum in the country, housed an anonymous ancient Egyptian mummy for 140 years before it was finally identified as the remains of Pharaoh Ramses I and returned to Egypt in 2003?

A. Royal Ontario Museum in Toronto
B. Bytown Museum in Ottawa
C. McCord Museum in Montreal
D. Niagara Falls Museum in Niagara Falls

6. What is this significant art-related Canadian building on stilts that was designed by architect Will Alsop?

(via Jason Baker's Flickstream)
(via Jason Baker/Flickr)

A. The Museum of Vancouver in Vancouver
B. The Glenbow Museum in Calgary
C. The Nova Scotia College of Art and Design in Halifax
D. The Ontario College of Art and Design in Toronto

7. What year was Canadian Abstract Exhibition, the first Canadian all-abstract exhibition, organized?

A. 1933
B. 1945
C. 1952
D. 1959

8. Based on the National Household Survey in 2011, how many artists are there in Canada?

A. 68,500
B. 101,000
C. 136,600
D. 166,900

9. Which artist is associated with the Vancouver School of conceptual photography and has directly referenced a number of famous historic artists — including Édouard Manet and Katsushika Hokusai — in his or her work?

A. Jeff Wall
B. Stan Douglas
C. Rodney Graham
D. Vikky Alexander

10. Who designed the Canadian flag, inaugurated in 1967 during the country’s centennial celebrations?

(via Wikipedia)
(via Wikipedia)

A. Claude Tousignant
B. John Ross Matheson
C. Bruce Mau
D. Colonel George Francis Gillman Stanley

11. Who was the first First Nations artist, called the “Picasso of the North,” to ever have a solo exhibition at the National Gallery of Canada?

A. Norval Morrisseau in 2006
B. Daphne Odjig in 2009
C. Kent Monkman in 2012
D. Brian Jungen in 2014

12. What are the names of the artists who were part of the influential Canadian contemporary art collective General Idea (1967–94)?

A. Jasmin Bilodeau, Sébastien Giguère, and Nicolas Laverdière
B. Felix Partz, Jorge Zontal, and AA Bronson
C. Kim Kozzi, Dai Skuse, and Napoleon Brousseau
D. Paul Chaat Smith, Vanessa Paukeigope Jennings, and Maxine Noel

*    *    *

Answers: 1. D, 2. C, 3. B, 4. B, 5. D, 6. D, 7. C, 8. C, 9. A, 10. D, 11. A, 12. B

comments (0)